Hvor lav er opbakningen til Venstre? #2

Der er sket meget i meningsmålingerne i løbet af de seneste par måneder. I januar viste min prognose, at Venstre stod til at få omkring 17 procent af stemmerne. Siden da har partiet mistet endnu flere vælgere i meningsmålingerne. I min seneste prognose står partiet til at få omkring 10 procent af stemmerne. Til sammenligning ligger de Konservative på omkring 15 procent.

Der har været især to store begivenheder i 2021 for Venstre. Den ene er relateret til Lars Løkke Rasmussens afgang, den anden Inger Støjbergs ditto. Mit bud er, at kun den ene af disse er relateret til Venstres opbakning i meningsmålingerne, selvom man selvfølgelig kan diskutere, om de to begivenheder er relateret til hinanden og om der er tale om kausale effekter.

I nedenstående figur viser jeg alle meningsmålinger fra 2020 og 2021, vi har haft i skrivende stund. Ligeledes har jeg fremhævet tre væsentlige begivenheder. Den første er corona-nedlukningen den 11. marts 2020. Den anden er Lars Løkke Rasmussens udmeldelse af Venstre den 1. januar 2021. Den tredje er Inger Støjbergs udmeldelse af Venstre den 4. februar 2021.

Vi ser flere interessante ting i figuren. For det første ser vi at opbakningen til Venstre løbende falder i løbet af 2020, men ikke fra én måling til den næste. Det er med andre ord et gradvist fald der er sket i løbet af 2020, hvor Socialdemokratiet konsoliderede deres magt og position, herunder også i meningsmålingerne.

For det andet ser vi et direkte og stort fald i meningsmålingerne efter Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud ved årsskiftet. Før dette lå Venstre på over 15% i langt de fleste meningsmålinger. Siden da har Venstre ligget på under 15% i samtlige meningsmålinger. Dette er en klar diskontinuitet i opbakningen til Venstre i meningsmålingerne.

For det tredje ser vi, at der ikke var et lignende fald i meningsmålingerne efter Inger Støjberg forlod Venstre. Meningsmåingerne giver med andre ord Venstre samme (lave) opbakning i meningsmålingerne før og efter hendes exit.

Formålet med dette indlæg er udelukkende at beskrive, hvordan Venstre har klaret sig, og dermed ikke hvordan partiet vil klare sig i de kommende målinger og måneder. Det vil tiden – og sandsynligvis et senere indlæg – belyse.