Hvor lav er opbakningen til Venstre?

Den sidste Voxmeter-måling for Ritzau i 2020 giver Venstre 17,3% af stemmerne. Hvor lavt ligger partiet så? YouGov har haft Venstre omkring 15% men de fleste analyseinstitutter synes at give partiet omkring 17% af stemmerne. Ritzau formulerede på baggrund af Voxmeter-målingen følgende (der kan læses hos bl.a. BT og Kristeligt Dagblad):

Ifølge en opgørelse fra hjemmesiden Politologi, der drives af dataanalytiker og ph.d. Erik Gahner Larsen, har Voxmeter ellers været et af de institutter, der har givet Venstre de bedste målinger gennem efteråret.

Dette er korrekt, men Voxmeter er som bekendt blot ét analyseinstitut – og der er ikke nødvendigvis tale om en stor ændring på det seneste i Venstres opbakning. Her er hvad min prognose viser for Venstre:

Som vi kan se faldt opbakningen til Venstre signifikant ovenpå coronanedlukningen i marts, fra omkring 22% til 20% af stemmerne. I løbet af sommeren er partiet så faldet omkring yderligere 2 procentpoint. De seneste meningsmålinger tyder på, at opbakningen er mellem 16% og 18%, og den seneste prognose giver Venstre 17% af stemmerne.

Overordnet er der tale om meget små ændringer i målingerne i løbet af de seneste par måneder, og historien om Venstres opbakning i meningsmålingerne i 2020 er en historie om et parti der især mistede vælgere i løbet af pandemiens første periode og nu har svært ved at komme tilbage – alt imens andre partier på højrefløjen (Konservative og Nye Borgerlige) klarer sig formidabelt.