Forleden skrev jeg et indlæg om, hvorfor vi skal være påpasselig med at tolke for meget på baggrund af meningsmålingerne disse dage. Det skal dog ikke holde os fra at kigge på, hvad vi kan sige på baggrund af meningsmålingerne om hvor partierne står i dag.
Her er, hvad vi kan sige med udgangspunkt i meningsmålingerne siden folketingsvalget.
- Der er ikke sket voldsomt meget. Med undtagelse af de ugentlige meningsmålinger foretaget af Voxmeter for Ritzau, har vi kun set et par meningsmålinger fra hhv. Epinion og Megafon (sidstnævnte med TV 2 og Politikens dækning heraf skal man som bekendt forholde sig ekstra kritisk til). Jeg skal ikke kunne sige om hverken YouGov eller Gallup har foretaget meningsmålinger siden valget, men det er i så fald gået min opmærksomhed forbi. For mange af partierne er der ikke sket det store siden valget. Partiernes opbakning er således meget tæt på valgresultatet (med nedenstående undtagelser).
- Socialdemokratiet er gået tilbage. Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet efter alt at dømme få en lavere opbakning end de præsterede ved folketingsvalget. I de første meningsmålinger efter valget lå partiet et sted mellem 25-30%, men i 2023 ligger de mere solidt et sted mellem 20-25%. Dette fald er robust på tværs af de tre institutter.
- SF er gået frem. Et af de partier der har nydt godt af Socialdemokratiets tilbagegang er SF. SF er således også på tværs af de tre institutter gået frem. Partiet ligger nu solidt på den gode side af 10% af stemmerne, og nok tættere på 15%, hvis der var valg i dag.
- Liberal Alliance er (måske) det største parti i blå blok. Liberal Alliance fik som bekendt et rigtig godt valg, og selvom de ikke har nydt en enorm fremgang ovenpå valget, ligger de nu solidt på omkring 10%, hvilket kunne gøre dem til det største parti i blå blok.
Det andet “store” parti i blå blok er Venstre, der i de seneste meningsmålinger også ligger på omkring 10%. Det er dog for tidligt at konkludere, hvem der er det største parti i blå blok jævnfør meningsmålingerne. De to største partier ligger ganske enkelt for tæt på hinanden til at vi kan sige noget om, hvem der er størst.
- Flere er i tvivl om deres partivalg. Hvis den nye regering på tværs af de to blokke har medført én ting, er det, at flere enten fortryder deres partivalg eller ganske enkelt er i tvivl om, hvilket parti de ville stemme på, hvis der var valg i dag. På tværs af de tre institutter ser vi således, at en højere andel rapporterer, at de ikke ved, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i dag.
Jeg overvejede at vise 95% konfidensintervaller i ovenstående figur, men jeg finder det mere interessant at kigge på de forskellige estimater fra de respektive institutter snarere end den usikkerhed, der er forbundet hermed.