Visualisering af støtte til forskellige coronarestriktioner

Jeg har tidligere været kritisk overfor de figurer, der bliver delt ifm. håndteringen af coronapandemien. I dette indlæg giver jeg et eksempel på en figur, der (relativt) let kunne forbedres. Der er tale om en figur, der viser støtten til indførelsen af forskellige restriktioner (tilgængelig på side 5 i denne rapport):

Problemet med figuren er, at det kræver arbejde for læseren at koble de respektive kategorier til værdierne i baren. Ønsker vi eksempelvis at se, hvor mange der går ind for “Tvunget hjemmearbejde i offentlige [sic]”, skal vi koble farven i figuren med den respektive kategori. Dette er en udfordring med alle figurer i rapporten, så ovenstående er blot ét repræsentativt eksempel.

Faktisk tjener farverne intet andet formål i figuren end netop dette (bemærk desuden at den nederste del af figuren fylder mere end selve søjlediagrammet). Hvis vi med figuren ønsker let at kunne identificere, hvilke tiltag der nyder den største opbakning blandt borgerne, ville det også give mening at sortere barerne i figuren fra størst til lavest opbakning.

Mit bud på, hvordan figuren kunne se ud, er som vist nedenfor. Bemærk dog at de præcise tal ikke er rapporteret, hvorfor jeg blot har aflæst tallene efter øjemål.

I figuren er det nu let at aflæse hvor stor opbakningen er til de respektive kategorier, samt let identificere hvilke tiltag, der har den største og laveste opbakning. Og dette uden brug af 10+ forskellige farver, der ikke bidrager med nogen væsentlig information til figuren.