Figurer i ‘Ekspertrapport af den 6. maj 2020’

Onsdag gik samtlige danske medier i ‘breaking mode’ på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut. Rapporten bærer titlen ‘Ekspertrapport af den 6. maj 2020: Matematisk modellering af COVID-19 smittespredning og sygehusbelastning ved scenarier for anden fase af genåbningen af Danmark’ og kan findes her.

Jeg har ingen nævneværdige holdninger til selve indholdet af rapporten. Hvad jeg i stedet vil forholde mig til her er kvaliteten af formidlingen i rapporten. I dette indlæg giver jeg således mine konkrete anbefalinger til Statens Serum Instituts ekspertgruppe.

Kvalitetsproblem

Den første figur i rapporten viser, at der er problemer med kvaliteten af rapporten:

Det er nemt at se, at det ikke er nemt at se, hvad der foregår. Man skal knibe øjnene godt sammen for at se, hvad der helt præcist står på akserne.

Dette problem finder man flere steder i rapporten, eksempelvis også her, hvor jeg har zoomet ind på en figur, for at gøre problemet tydeligt:

Min første anbefaling er at gemme figurerne som vektorgrafik (gerne som PDF-dokumenter). Dette gør at figurerne er i en ordentlig kvalitet, der ikke gør ondt i øjnene.

Vælg software

En anden anbefaling er at bruge ét stykke software til at lave de figurer, der skal præsenteres. Her er eksempelvis en hæslig figur fra Excel, der nemt kunne have været lavet i R (som mange af figurerne er lavet i):

Bemærk desuden i ovenstående figur, hvor svært det er at sammenligne på tværs af de forskellige grupper. Og når de andre figurer i rapporten anvender farver, hvorfor så gå med sort/hvid her? Det virker til, at flere har bidraget med figurer til rapporten uden nogen koordination.

Det tætteste jeg kommer på at have en holdning til indholdet er, at det sjældent er et godt tegn, når man ser variation i, hvordan figurer er bygget op i en rapport (e.g. R og Excel).

Derfor: Lav alle figurer med det samme software, så de kan reproduceres i det samme workflow.

Brug ét tema

Det er desværre ikke tilstrækkeligt, at man blot bruger det samme software. Man bør også anvende det samme tema, så der er en visuel identitet i en rapport. Tag for eksempel et par af figurerne, der er lavet i R med temaet ggplot2::theme_bw():

Hvorfor bruge dette tema og ikke noget, der er konsistent med hvad der ellers vises i rapporten? Det skal dog tilføjes, at ovenstående figur har langt større problemer end selve temaet (alene værdierne på x-aksen ødelægger figuren og kunne have være forsimplet drastisk – hvorfor eksempelvis nævne 2020 ved hver enkelt dato?).

Når man skal udarbejde en rapport som nævnte, kan det varmt anbefales at man bruger et par minutter på at overveje hvilket tema, man anvender (eksempelvis kunne de have lavet et theme_ssi(), der nemt kunne appliceres til hver figur lavet med ggplot2). Alt andet er simpelthen for uprofessionelt.

Tag ovenstående som et par gratis anbefalinger – og ingenlunde som mit ønske om at være med i ekspertgruppen. Der er allerede 19 medlemmer i gruppen – og hvis der mangler yderligere hjælp (hvilket der åbenlyst gør), burde der nok være mere end én kvalificeret kvinde (der er én kvinde i ekspertgruppen), der kunne hjælpe med at øge kvaliteten på dette stykke ufrivilligt postmoderne kunst.