Filmanmeldelse: The Ninth Gate (1999)

The Ninth Gate er hvad man med rette kan kalde en undervurderet film. Ligeledes er det også en film der kan placeres på min liste over gode film. Og nu bliver den hermed også anmeldt med henblik på en nærmere beskrivelse af, hvad der gør denne film seværdig.

For der er på mange måder tale om en intet mindre end fantastisk film. Grunden til at filmen kom på min liste over undervurderede film er, at den på IMDb har en gennemsnitsvurdering på 6,6, hvilket er langt under film af samme kvalitet.

Johnny Depp spiller I The Ninth Gate en mand, Dean Corso, med særlig viden omkring sjældne bøger. Han bliver kontaktet af en bogsamler, Boris Balkan, der vil have ham til at bekræfte ægtheden af en bog han ligger inde med. Opgaven viser sig dog hurtigt at være mere nervepirrende og farlig end man i sin vildeste fantasi kunne forestille sig. Bogen viser sig hurtigt at være en ikke hvilken som helst bog, men en bog der kan bruges til at åbne den niende port, der lader en komme i kontakt med djævlen.

Det kan måske være dette plot der gør, at en stor del af IMDbs brugere ikke er vilde med filmen, men personligt finder jeg den spændende, mystisk og med et plot der gør, at de godt 2 timer at filmen varer, hurtigt er overstået. Jeg har set filmen et utal af gange, hvor at jeg første gang husker at jeg fandt den ganske uhyggelig. Ikke desto mindre er den ikke blevet mindre spændende ved flere gensyn, og har man aldrig set The Ninth Gate før, kan den kun anbefales.

Skuespillet holdes igennem hele filmen oppe af en velspillende Johnny Depp, der på alle måder formår at leve sig ind i rollen som den storrygende, forfulgte bognørd. Mange af de roller at Johnny Depp har haft i specielt nyere film, har været præget af så excentriske karakterer, at jeg let bliver irriteret og føler, at han overspiller disse. Dette er dog ingenlunde tilfældet med The Ninth Gate.

Vi har med The Ninth Gate desuden at gøre med en filmatisering. Jeg har læst bogen der ikke hedder The Ninth Gate, men Dumas-klubben. Det er en fin bog, men grunden til at den er nævneværdig i denne sammenhæng er, at man har formået at tage historien om de ni porte ud af Dumas-Klubben (der også har andre plotlines), og gøre det til en selvstændig film. Det hænder at filmatiseringer vil for meget på for kort tid, og derfor ender med en overfladisk fremføring af en X antal siders roman.

Filmen er instrueret af ingen ringere end Roman Polanski. Det er klart at filmen vil stå i skyggen af andre film som han har instrueret, dette være sig f.eks. Chinatown (1974) og The Pianist (2002), men er man generelt en stor tilhænger af Polanskis film, tror jeg næppe man går galt i byen med The Ninth Gate.

Kan man holde ud at se overnaturlige film, og har man lyst til at se en god thriller med mystik og spænding og action, er The Ninth Gate et godt valg. Lad dig i hvert fald ikke narre af den lave gennemsnitsvurdering på IMDb.