Hos flere danske medier kan man læse den følgende artikel fra Ritzau omhandlende danskernes holdning til homoseksuelle:
- Kristeligt Dagblad: 22 procent er imod sex mellem personer af samme køn
- Avisen Danmark: 22 procent er imod sex mellem personer af samme køn
- BT: 22 procent er imod sex mellem personer af samme køn
- Ekstra Bladet: 22 procent er imod sex mellem personer af samme køn: ‘Bekymrende’
Og her er forsiden hos Ekstra Bladet, da artiklen blev formidlet:

BT skrev endnu en opfølgende artikel med overskriften Hver femte dansker har homofobiske holdninger: ‘Overraskende og bekymrende’, og Berlingske fik også skrevet en artikel, hvor der blev gjort plads til den muslimske vinkel: Ny undersøgelse kaster lys over homofobiske holdninger i Danmark: »Muslimer er i helt ekstrem grad overrepræsenteret«.
Jeg finder disse tal overraskende, men ikke af de samme grunde som formidlet i de respektive artikler. For at forstå disse tal skal vi først se på en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut med titlen Ny undersøgelse: Mere end hver femte dansker har homofobiske holdninger. Her indledes ordene med:
Mere end hver femte dansker mellem 15 og 89 år mener, at sex mellem to personer af samme køn er moralsk uacceptabelt. Det viser et nyt studie baseret på data fra Projekt SEXUS – verdens største undersøgelse af sin art.
Interessant! Et nyt studie publiceret i Archives of Sexual Behavior. Betyder det også, at tallene er nye? Nej. Tallene er 7-8 år gamle, da de respektive data blev indsamlet i perioden fra september 2017 til august 2018. Det har givet Morten Frisch fra Statens Serum Institut mere end fem år til at forholde sig til tallene, men vi skal alligevel frem til 2025 før han er overrasket i en pressemeddelelse.
Et hvilket som helst tal der indikerer problemer med homofobi i Danmark skal selvfølgelig tages alvorligt, men disse skal bygge et solidt fagligt fundament. Jeg er på ingen måde overbevist om, at omkring hver femte dansker er imod sex mellem personer af samme køn. Hvis vi kigger på tallene fra den danske rapport, da den udkom i 2019, kan vi se på side 548, at henholdsvis 14% af kvinderne og 19% af mændene ganske rigtigt slet ikke finder det moralsk i orden at to mænd har sex med hinanden. Men ser vi bort fra at tallene er næsten 10 år gamle, er det så den bedste måde at stille sådan et spørgsmål på?
Spørgsmålet bliver stillet i en kategori med spørgsmål relateret til seksuelle aktiviteter, hvor respondenterne også skal forholde sig til om det er moralsk i orden at være utro, se porno og at voksne har sex med personer under 15 år. Det er ikke nødvendigvis et problem med undersøgelsen, men det er vigtigt at forstå i hvilken sammenhæng man forsøger at indfange respondenternes holdning til sex mellem personer af samme køn, og i lige så høj grad at sammenligne disse tal med resultater fra andre undersøgelser.
Det mest overraskende ved disse tal er i min optik primært hvor meget de afviger fra, hvad andre undersøgelser viser. Kigger vi eksempelvis på tal fra Eurobarometer fra 2023, ser vi, at kun seks procent af danskerne er imod et seksuelt forhold mellem to personer af samme køn (cf. side 158 i Data annex). Mere end ni ud af 10 danskere er også tilhængere af, at homoseksuelle skal have de samme rettigheder som heteroseksuelle.
Min opfattelse er, at vi i 2025 ikke er i nærheden af en situation, hvor hver femte dansker er imod sex mellem personer af samme køn. Det er ikke det samme som, at der ikke er problemer med homofobi i Danmark, herunder i muslimske miljøer. Det ville dog klæde Statens Serum Institut at skabe et robust fagligt grundlag for en sådan diskussion, snarere end blot at formidle gamle tal, der afviger fra hvad andre undersøgelser viser.