Danske Spil og gamblerens fejlslutning

Danske Spil udsendte i dag en pressemeddelelse om, at nummer 19 ikke er blevet trukket siden sidste sommer i Eurojackpot.

Den administrerende direktør for Danske Spil Lotteri udtaler i den forbindelse, at “når et nummer for eksempel ikke er blevet trukket i 244 dage, er det nærliggende at tænke, at det snart er oppe over.” Intet kunne være mere forkert.

Jeg talte med en journalist fra SE og HØR, der fandt pressemeddelelsen underlig. Jeg bekræftede, at en person der nu satser på at nummer 19 snart kommer, ikke vil have en større sandsynlighed for at vinde end én der satser på eksempelvis 18 eller 20. Du kan læse artiklen her.

Der er tale om den klassiske gamblerens fejlslutning: “the incorrect belief that, if a particular event occurs more frequently than normal during the past, it is less likely to happen in the future (or vice versa)”. Det vil sige, at vi fejlagtigt tror at der er en korrelation mellem bestemte udfald, selvom konkrete udfald på ingen måde er relateret til hinanden.

Hvis man har bare lidt kendskab til, hvordan lotto virker, vil man vide, at bestemte tal ikke er mere eller mindre sandsynlige end andre tal – og sandsynligheden for at lige netop de tal, man spiller på, er de udvalgte, er meget lille. Eller som den klassiske talemåde lyder, som jeg også er citeret for i artiklen: “Lotto er en ekstraskat for folk, der er dårlige til statistik.”