Opbakningen til de fire gamle partier, 1953-2022

For et par år siden skrev jeg et indlæg, hvor jeg viste opbakningen til de fire gamle partier i meningsmålingerne fra 1957 til 2020. Jeg har ovenpå folketingsvalget forsøgt at arbejde med forskellige måder at visualisere opbakningen til de fire gamle partier ved de seneste folketingsvalg (og altså ikke meningsmålingerne). Jeg fandt det især interessant at kigge på en dynamisk visualisering af opbakningen over tid.

I nedenstående figur viser jeg således opbakningen til Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og de Radikale ved folketingsvalgene fra 1953 til 2022. Hvert valgresultat vises i ét sekund før næste valg vises – og den begynder forfra, når den rammer 2022.Det er ikke nødvendigvis en bedre visualisering end en simpel tidsseriegraf, men som med alle visualiseringer handler det om, hvilken pointe man ønsker at visualisere (og til hvilket publikum). En dynamisk figur kan forhåbentlig virke mere engagerende for nogle læsere end fire linjer på en figur med opbakningen på y-aksen og en række årstal på x-aksen.

Data er taget fra Simon Straubingers GitHub repository. Jeg har brugt pakken ddplot i R til at lave figuren. Koden til at lave figuren kan findes på GitHub.