Meningsmålinger i Borgen Unplugged

Jeg lyttede fredag til et par forskellige podcasts. Den første var Genstart, der havde et rigtig godt afsnit om meningsmålingerne, hvor Martin Vinæs kommer ind på alt du bør vide om meningsmålingerne i forbindelse med det kommende valg. Jeg er – ikke overraskende – enig med alt hvad Martin Vinæs har at sige omkring meningsmålingerne.

Det eneste lille issue jeg havde med afsnittet var værtens introduktion, hvor hun om meningsmålingerne udtaler: “Aldrig før har de fyldt så meget i en valgkamp.” Det er jeg ikke overbevist om. Meningsmålingerne fylder selvfølgelig en del i en valgkamp, men er der nogen evidens for, at de fylder mere nu end de gjorde i eksempelvis 2015 eller 2019?

Det næste jeg lyttede til var et uddrag af Her Går Det Godt. Her kommer de også ind på meningsmålingerne og siger: “Det er som om i år har de faktisk alle tænkt at vi skal have flere meningsmålinger. Der er en meningsmåling om dagen.” Dette er forkert. Der er ud fra hvad jeg kan se ikke flere meningsmålinger end vi har set ved tidligere valg.

Den tredje podcast jeg lyttede til var Borgen Unplugged. Der er tale om den eneste podcast, jeg lytter fast til, der omhandler dansk politik. Det var derfor også en fornøjelse at høre, at de diskuterede partiernes opbakning med udgangspunkt i mit vægtede snit for Jyllands-Posten. Deres omtale begynder omkring 12 minutter og 10 sekunder inde i seneste afsnit.

Generelt er der en sober diskussion af meningsmålingerne i Borgen Unplugged. Konkret diskuterer de sjældent enkeltmålinger, men er gode til at belyse alle meningsmålinger, der er kommet i løbet af den pågældende uge.

Det eneste lille forbehold, jeg finder relevant at nævne her, er, at jeg ikke er ‘hyret’ af Jyllands-Posten. Vi har et fint samarbejde, hvor jeg leverer tal til dem, og de gør disse tal tilgængelige for offentligheden kvit og frit. Ambitionen er at sætte fokus på meningsmålingerne, hvor der selvfølgelig er et vægtet gennemsnit (med information omkring huseffekter), men også muligheden for at se enkeltmålingerne fra de respektive institutter (og dermed også give de enkelte institutter og medier omtale for al det arbejde, der bliver lavet med meningsmålingerne i denne valgkamp).

Dette indlæg er, apropos Borgen Unplugged, skrevet mens jeg sidder og spiser lakrids fra Bagsværd Lakrids, som en god ven havde medbragt til London denne weekend.