Hvordan klarer Alternativet sig i meningsmålingerne? #2

For fem år siden blev Alternativet opstillingsberettiget. I den forbindelse begyndte diverse analyseinstitutter også at give bud på, hvor mange vælgere, der ville stemme på partiet. Partiet blev annonceret allerede i 2013, men det var først i 2015, da partiet blev opstillingsberettiget, at meningsmålingerne begyndte at inkludere dem.

Som jeg viste da de første meningsmålinger havde set dagens lys, lå partiet omkring spærregrænsen. Mange meningsmålinger viste således, at partiet lå til at få omkring 2% af stemmerne, når man tog den statistiske usikkerhed i betragtning. Der var dog også meningsmålinger, der viste, at de lå under spærregrænsen.

Ganske overraskende blev partiet en succes. Ved valget i 2015 fik partiet 4,8% af stemmerne og i løbet af den pågældende valgperiode kom partiet op på omkring 7,5% af stemmerne. Det var med andre ord et af de største partier blandt nichepartierne.

Siden da er det dog gået én vej. Faktisk er historien om Alternativet i meningsmålingerne siden 2015 en historie om nedgang. Ovenstående figur viser samtlige meningsmålinger med Alternativet, hvor dets storhed og fald let kan ses. Partiet er således så småt tilbage til udgangspunktet, hvor de ligger omkring spærregrænsen.

Opgaven for Alternativet nu bliver at vende denne tendens. Det er let at se på partiets nye problemer – både som organisation og som politisk projekt – men sandheden er, at partiet har haft svært ved at holde opbakningen ved lige i meningsmålingerne i løbet af de seneste år.