Hvornår kommer folketingsvalget? De politiske kommentatorers bud

Det har været behageligt at følge medierne i den seneste tid sammenlignet med perioden forud for forrige folketingsvalg, hvor blandt andet tætte meningsmålinger gjorde, at medierne allerede et år før der senest skulle udskrives valg, talte om valgkamp.

Der kommer et folketingsvalg i år. Så meget ved vi. Vi ved dog ikke, hvornår det helt præcist kommer til at ligge. Heldigvis har vi en lang række af politiske kommentatorer, der kan gøre os klogere på, hvornår valget efter al sandsynlighed vil finde sted. Berlingske og TV2 News har spurgt 12 politiske kommentatorer, og deres svar er overordnet set ikke just i nærheden af hinanden. Én ting kan vi derfor sige med sikkerhed: Der vil være kommentatorer, der tager grueligt fejl. Dette er der selvfølgelig intet nyt i.

De tolv politiske kommentatorer, med deres forudsigelse i parentes, er David Trads (29. april), Søs Marie Serup (5. maj), Jarl Cordua (12. maj), Jesper Termansen (19. maj), Christine Cordsen (28. maj), Anders Langballe (9. juni), Hans Engell (9. juni), Casper Dall (25. august), Erik Holsten (1. september), Troels Mylenberg (8. september), Helle Ib (10. september) og Peter Mogensen (15. september).

På samme måde som vi kan sige, at der er kommentatorer der vil tage fejl, er der også en kommentator eller to, der vil ramme en dato tæt på hvad der vil vise sig at være valgdagen. Denne præstation bør give den samme faglige respekt som den kunst det er at ramme bullseye på en dartskive med bind for øjnene efter otte fadøl. Der er i bund og grund ingen grund til at tage sådanne gæt seriøst, men når man læser kommentatorernes argumentation for deres respektive valg, virker det rent faktisk som om, at de selv tror på det. Det er mig en gåde at journalister formidler den slags, med mindre formålet selvfølgelig er at udstille, hvor lidt vi kan bruge politiske kommentatorer til.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke kan diskutere om nogle dage er mere sandsynlige end andre. Hvis man kigger på meningsmålingerne, taler intet for et tidligt valg. David Trads’ manglende evne til at forstå meningsmålinger kan eksempelvis være en plausibel forklaring på, at han som den eneste regner med et valg allerede i april. Det er ærgerligt hvis sådanne gætterier er glemt når først valget er udskrevet, hvornår det så end finder sted. Derfor: Gem ovenstående datoer og hold de politiske kommentatorer ansvarlige for deres gætterier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *