Statistisk dannelse

Fra »Vi mangler statistisk dannelse« (ikke online) i Politiken torsdag d. 17. maj 2012 (debat, s. 10) af Hans Bay, ekstern lektor ved KU:

Statistisk dannelse er nødvendig i det moderne samfund. Borgeren har brug for et sæt grundlæggende kompetencer til at forstå og håndtere de mange undersøgelser, der konstant omtales i medierne. Medierne har brug for statistisk dannelse til at begrænse de mest vildledende undersøgelser – til skade for de spektakulære overskrifter, men til gavn for forbrugeroplysningen.

VIDENSPRODUCENTER – både private, offentlige og videnskabelige institutioner – burde alle dokumentere, at de bruger statistisk dannelse. Det indebærer som minimum følgende: at man forstår principperne for den statistiske udtrækning, at man tydeligt redegør for de metoder, man har anvendt, herunder gør opmærksom på, i hvilken sammenhæng undersøgelsen indgår, samt at man sætter alle sine resultater ind i en relevant sammenhæng. Folkeskolen kunne derfor passende introducere emnet, så vi alle opnår et minimum af statistisk dannelse.