Hvad kan vi forvente af Den Korte Avis?

Ralf Pittelkow er stoppet som politisk kommentator for Jyllands-Posten. Han vil dog stadigvæk være en del af mediebilledet, herunder fortsat med besøg i Deadline på DR2 (så sent som i søndags var han inde og kritisere Helle Thorning-Schmidts nytårstale). Og nå ja, så har han i sinde at drive sin egen lille hjemmeside med konen, Karen Jespersen.

Hjemmesiden, der får navnet Den Korte Avis, har fået ret så stor medieomtale (se for eksempel her, her, her, her, her, her, her, her,  her eller her) , og man kan med rette spørge: Hvorfor!? Jeg må være et svar skyldig. »Avisen« er ikke lanceret endnu og der er intet nyt eller andet der gør, at den bør omtales i samtlige danske medier.

I nærværende indlæg vil jeg argumentere for, hvorfor jeg ikke ser Den Korte Avis som andet end en blog plus gæsteindlæg og et par nyheder. Det kan man altså ikke kalde for en avis. Og det er ingen nyhed at et aldrende ægtepar laver en netavis som et fælles hobbyprojekt. Nuvel, de er begge kendte, men so-fucking-what?

Jeg har foretaget lidt research og undersøgt hvad vi kan forvente af Den Korte Avis, og lad mig slå det fast med det samme: Den Korte Avis kommer på ingen måde til at revolutionere mediebilledet. Den Korte Avis vil være at finde online og kører på det såkaldte WordPress (som jeg også bruger til min blog). Gennem min research er jeg kommet i besiddelse af et billede der giver en god indikation af, hvordan siden kommer til at se ud.

Lad os starte med toppen af siden: Et billede af Ralf og Karen og en menu. Billedet af ægteparret underbygger påstanden om, at der mest af alt er tale om en personlig blog. Menuen det samme. Skift ”Læserbreve” ud med ”Gæsteindlæg” og ”Videoer” ud med ”Videoblog” og den er hjemme.

Den resterende side kan deles op i tre dele: Hoveddelen, en boks med ”små hurtige” og en højremenu.

I højremenuen finder vi igen en blogs karakteristika: En søgefunktion, nyhedsbrev, facebook, ”støt os” og et RSS-feed (alle velkendte elementer på forskellige blogs). I dette tilfælde er det RSS-feedet der er interessant, da det er Berlingskes nyheder der vises (kan også ses for eksempel her). Den Korte Avis har altså ikke i sinde at være en avis. Det lader den Berlingske (og andre) om.

Til venstre for dette finder vi en boks med ”små hurtige”. Her kan man forvente nogle udvalgte nyheder (vel en slags potpourri?). Intet spændende endnu.

I selve hoveddelen finder vi det der nok bedst kan sammenlignes med en traditionel avis, altså forskellige sektioner. Tophistorier, Skarpt lys, Erhverv, Rundt om samfundet, Så er det sagt og Hverdagsliv. Jeg kan ikke udtale mig om hvad de vil bringe i de enkelte sektioner (eller om der vil være flere sektioner), men blot komme med nogle generelle bemærkninger.

Skarpt lys ligner en sektion hvor Ralf og Karen vil skrive deres blogindlæg. Så er det sagt og Rundt om samfundet ligner de sektioner der vil prydes af gæsteindlæg. Hverdagsliv ligner en sektion hvor Madforlivet.com (og andre?) vil levere gæsteindlæg.

Alt i alt ligner Den Korte Avis bare Den Almindelige Blog + overflødigt pynt. Den eneste forskel jeg umiddelbart kan komme på er at Den Korte Avis har deadlines fem gange om ugen (hvilket ikke er nogen garanti for kvalitet – tværtimod).

Det kan selvfølgelig være at Den Korte Avis overrasker, bliver dagsordenssættende og/eller trækker læsere til fra andre aviser. Det kan være siden bliver radikalt anderledes end det indtryk jeg har fået af den. Jeg har dog min tvivl. Skal jeg derfor forsøge at besvare spørgsmålet der præger titlen af dette indlæg, omhandlende hvad vi kan forvente af Den Korte Avis, må svaret blive kort og præcist: En WordPress-blog med indlæg og andet indhold.

Til sidst skal der lyde en opfordring til de danske medier: Lad nu være med at gå i selvsving når Den Korte Avis går i luften her sidst i januar.

Sidenote: Ralf Pittelkow har udtalt følgende: »Jeg har absolut ikke højreorienterede holdninger. Jeg er tværtimod meget midtsøgende« :-)


1 comment

  • Imponerende research!

    Jeg tror heller ikke, at den nye avis vil blive noget særligt. Omvendt er dette ikke en konklusion, der på nogen måde overrasker.

    Danmark er et lille land, og so far har vi faktisk ikke rigtig set nogle succesfulde nye samfundsdebatterende medier dukke op, der BÅDE har været kommercielt bæredygtige og har leveret noget indhold, der over længere tid har været med til at sætte en dagsorden. Selv ikke avisen.dk, der jo har haft en vis pengetank fra fagbevægelsen i ryggen, kan løbe rundt.

    Jeg tror ikke så meget at man skal vurdere avisen på, om der er tale om en “avis” eller en blog. Først og fremmest fordi blog-begrebet efterhånden er et så vidt begreb, at alt der kan KALDES en blog, også ER en blog. Det vigtige er derimod, om det indhold, der kommer på sitet, vil kunne bidrage med noget, der er så interesant både for læserne og de “gamle” medier, at Den Korte Avis vil begynde at spille en rolle for den generelle mediedagsorden. Og her er vi vidst enige: det vil altid være utrolig svært for et nyt medie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *