Har den nye regering sat en ny kurs?

Så er årets første kandidat til prisen som ”Årets mest ligegyldige meningsmåling” fundet. Gallup har for Berlingske spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om de er enige i budskabet om, at man skal »løfte i flok«, at »alle skal bidrage« og at »ingen bare [kan] kræve«.

Det bør ikke være nogen overraskelse at 90 pct. af de adspurgte siger ja til at de er »enten enige eller overvejende enige« med statsministerens holdning. Desværre formår Berlingske ikke at oplyse om helt essentielle oplysninger såsom spørgsmålsformuleringens ordlyd og lignende, der giver mulighed for at vurdere de præsenterede tal (eller rettere sagt det præsenterede tal).

Hvad der dog er komisk er Magnus Heunickes (socialdemokraternes politiske ordfører) tolkning af meningsmålingen. Først erkender han at det er svært at sige nej til det spørgsmål respondenterne er stillet, men tolker så alligevel meningsmålingen som et »tegn på, at danskerne har taget regeringens nye kurs til sig«.

Hvis der er noget Socialdemokraterne ikke har bidraget til under den økonomiske krise er det at fremme en fornuftig tilgang til krisen. Før de kom til magten blev der talt om at vi skulle »investere os ud af krisen« og at VK-regeringen blot ville »spare os ud af krisen«. Men nuvel, Magnus Heunicke siger jo også regeringens nye kurs.

Jeg tvivler på at det er Socialdemokraterne der kan tage æren for en eventuel krisebevidsthed i befolkningen. Havde man stillet det samme spørgsmål som i meningsmålingen på et andet tidspunkt, havde man nok fået samme svar.

Har den nye regering så sat en ny kurs? Ikke så vidt jeg kan se, hvis man ser bort fra kursskiftet i relation til ikke at holde hvad man lover.