Vil danske børn give en julegave væk?

Jeg har et forslag til landets forældre: Giv et par kroner til ulandene og drop ideen om at give dit barn en julegave. Hvis barnet ønsker en forklaring derpå, skal du blot sige: »Husk på at 83 pct. af de adspurgte danske børn i en undersøgelse enten ville overveje eller helt sikkert give en af deres egne julegaver væk, for at hjælpe et forældreløst barn i den tredje verden.«

Min hypotese: Signifikant færre end 83 pct. af de danske børn vil acceptere dette svar. Derfor køber jeg på ingen måde denne undersøgelse finansieret af SOS Børnebyerne, der gennem Ritzau blandt andet har fundet vej til TV2, DR og MetroXpress.

Der er op til flere problemer med sådan en meningsmåling: Social desirability bias (hvilke børn har lyst til at sige, at de ikke vil hjælpe fattige, sultende børn?), respondentgruppen (kan 8-årige børn overhovedet skelne mellem »kan« og »skal«?) osv.

Ikke desto mindre: Hvis du er forældre, foretag et lille eksperiment. Undersøg først om “giv et fattigt barn en af mine julegaver” står på ønskelisten. Såfremt det ikke allerede står der, så prøv at give dit barn dét i julegave.