Der findes en del TV-serier der tager udgangspunkt i familier som ikke er helt normale. Dette er logisk nok. Specielt i dette tilfælde. Lige så uinteressant som en helt almindelig familie vil være på TV, lige så interessant er det at følge den på alle tænkelige måder dysfunktionelle familien Fisher i Six Feet Under.
I Six Feet Under følger vi familien Fisher der driver et kapel hvor der varetages alt fra forberedelsen af begravelser til afholdelsen af samme. Der balsameres lig, sælges kister, laves blomsterbuketter og alt hvad der ellers hører sig til den kapitalistiske kunst at tage afsked med de døde.
Døden er da også et gennemgående tema i serien – og dermed bliver livet det automatisk også. Hvert afsnit indledes med et dødsfald (eller rettere sagt en ny kunde til familien Fishers familieforetagende), hvor afdøde bliver bisat i husets kapel. Dette er dog ikke ensbetydende med, at døden er det »eneste« tema der tages op. Tværtimod.
I serien er der så godt som ingen grænser for, hvilke temaer og emner der tages op i løbet af de 5. sæsoner, serien strækker sig over. Alle tænkelige former for komplekser i forhold og familier tages op, seksualitet, moralske spørgsmål, stoffer, religion, identitetskriser, ansvar og så videre. Hvis det var en film vi havde med at gøre, ville denne bredde ske på bekostning af dybden og resultere i en overfladisk tilgang til nævnte. Givet serieplatformens mulighed for karakterfordybelse og narrative forløb der strækker sig over mange, mange timer, lever man sig i Six Feet Under ind i universet og specielt de personer der lever i det.
Skuespillerne er da også en klasse for sig selv. Specielt gør Michael C. Hall det godt som den homoseksuelle David der skal stå i spidsen for familieforetagendet efter at faderen dør i en bilulykke i det første afsnit. De fleste vil måske kende Michael C. Hall fra hans rolle som Dexter Morgan i serien Dexter. Der er dog også nogle ligheder mellem karaktererne David og Dexter. Begge har det svært med kærlighed, begge fungerer ikke godt socialt, begge har dialoger med deres afdøde far, begge arbejder med lig, begge gemmer på hemmeligheder m.v.
Bag serien står Alan Ball der nok er bedst kendt for at have instrueret filmen American Beauty (1999). Har man sendt denne film, ved man hvad Alan Ball er i stand til, og kunne man lide American Beauty, har jeg meget svært ved at forestille mig, at man ikke vil kunne lide Six Feet Under.
For godt et år siden lavede jeg et indlæg med 15 gode serier. Six Feet Under var en af de serier jeg var sikker på skulle med på den liste – og skulle jeg lave listen i dag, ville jeg ikke betvivle dens placering på listen over mine absolutte yndlingsserier.