Min krop, mit valg!

Så er venstrefløjsaktivisterne på gaden igen for at demonstrere. Der er noget galt i Danmark. Eller vent, nu jeg ser nærmere på det hele: Der er udelukkende tale om ligegyldigheder en mass – igen, igen.

Den seneste demonstration handlede om noget meget kontroversielt: Retten til ikke at blive voldtaget. I kid you not. I modsætning til gennemsnitsdanskeren, der ikke kan se det forkerte i voldtægter. Seriøst, jeg tror ikke jeg nogensinde har hørt om en mere latterlig demonstration.

Hvad der er interessant er dog ikke så meget det, at nogle ligegyldige mennesker med ligegyldige holdninger vælger at bruge en ligegyldig eftermiddag på at demonstrere. Det interessante er, at der er tale om en demonstration der ønsker at fremme individets selvbestemmelsesret. Bedst bliver det dog da arrangøren af slutwalk-demonstrationen Maria Sloth (haha, Sloth) til TV2 Østjylland udtaler, at hun “insisterer […] på vores fulde ret til at bestemme over vores egen krop.”

Det er ord jeg kan lide! Den fulde ret til at bestemme over sin egen krop. Selvbestemmelsesretten har måske alligevel en eller anden betydning på den yderste venstrefløj. Det glæder mig at se, og jeg håber selvfølgelig, at banneret med ”Min krop, mit valg!”-parolen, vil blive genbrugt.

Jeg har et par konstruktive forslag til kommende demonstrationer, hvor I, aktivister, kan medbringe banneret og gentage, at I går ind for den fulde ret til at bestemme over jeres egen krop. Et aktuelt tema er f.eks. fedme, hvor der er megen snak omkring, hvad vi kan gøre for, at folk ikke spiser sig fede. Her kan man for alvor komme ud med det slagkraftige budskab: Min krop, mit valg!

Et andet tema der er oppe i disse år, er rygning. Det er et politisk bestemt mål, at færre skal ryge. Afgifterne stiger og stiger, og jeg vil gætte på, at der ikke går mange år før, at cigaretterne er væk fra gadebilledet. Igen, kom ud og demonstrer, kære holdningsmæssigt ligesindende: Min krop, mit valg!

Det ville glæde mig at se sådanne demonstrationer. Det ville i hvert fald glæde mig at se, at aktivisterne på den yderste venstrefløj har en konsistent tankegang – og at deres individuelle frihed kan række lidt længere, end blot retten til ikke at blive seksuelt voldtaget.

2 Comments

 1. Hej Erik, da det ser ser ud til at du vist har fået et fact eller to galt i halsen føler jeg trang til at kommentere.

  Selvom tanken da kan lyde vældig sympatisk handler demonstrationen ikke om rette til ikke at blive voldtaget.

  Den verdensomspændende protestmarch handler om at tage afstand fra holdningen om at voldtægtsofre i påklædning og adfærd selv er medvirkende til at ‘fremprovokere’ en voldtægt og dermed er medansvarlige for forbrydelsen (Læs evt mere om baggrunden her: http://modkraft.dk/nyheder/article/sluts-pa-gaden-mod-kvindevold).

  Heldigvis er der mange andre end venstrefløjen, der støtter op det budskab. Da Købehavn lagde gader til sin egen Slutwalk i begyndelsen af juni, var den blandt andet anført af en række seje borgerlige kvinder, eksempelvis Camilla Paaske Hjort (http://www.180grader.dk/Politik/a-dress-is-not-a-yes-%E2%80%93-slut-walk-indtager-koebenhavn)

  Jeg håber det er svar nok, men du er naturligvis velkommen til at kontakte mig, hvis har flere opklarende spørgsmål om emnet:)

  • Hej Charlotte,

   Mange tak for din kommentar.

   Jeg skal med det samme pointere, at indlægget er skrevet i en sarkastisk og provokerende tone, der gerne skal sætte tingene på spidsen og fremhæve de aspekter ved min kritik, som jeg finder essentielle. Dertil vil jeg også gerne fremhæve, at jeg har fuldt ud respekt for de mennesker der vælger at engagere sig politisk og kommer ud med deres synspunkter ved at demonstrere.

   Indlægget er skrevet som en reaktion på parolen ”Min krop, mit valg!” og kommentaren omkring den fulde ret til at bestemme over egen krop. Jeg konkluderer blot at jeg ville ønske, at den holdning blev fremført oftere fra den del af det politiske spektrum.

   Og som jeg læser indlæggene og din kommentar, så er slutwalken en kamp for kvindens selvstændighed og autonomi (som der ligeledes heldigvis er en årtier lang tradition for at hylde og kæmpe for), og at ingen andre forhold (tøjvalg og anden fremtoning) kan ændre på kvindens ret til at bestemme over sin egen krop, og dermed retten til ikke at blive voldtaget.

   Jeg støtter selv fuldt op omkring budskabet (hvem gør ikke det?), men jeg efterspørger gerne, at de principper og værdier der eksponeres, generelt tillægges en højere betydning.

   Mvh,
   Erik

Comments are closed.