Filmanmeldelse: The Sixth Sense (1999)

Har du set The Sixth Sense (Den sjette sans, da.)? Fint, så kan du roligt læse videre. Har du ikke set den? Så bør du nøje overveje om du tør læse videre – eller overhovedet snakke med andre om denne film. Der er en stor sandsynlighed for at denne anmeldelse vil rumme en spoiler, men nu har jeg allerede skrevet så meget, at du nu forventer et plot twist, hvorfor du nu har læst for meget.

Det er da i høj grad også plottet der driver nærværende film. Jeg kan bedst sammenligne plot twistet med det vi finder i The Others med Nicole Kidman. Så hvis du har set denne, kan du nu også hurtigt regne ud, hvad der sker i The Sixth Sense.

I filmen følger vi Bruce Willis der spiller børnepsykologen Dr. Malcolm Crowe. Han får en case med en ni år gammel dreng, Cole, spillet af Haley Joel Osment, der har nogle psykiske problemer. Problemerne er dog af en ret alvorlig karakter, da han bogstaveligt talt ser døde mennesker (”I see dead people”). Malcolm får opbygget et tillidsforhold til den skumle dreng, og det viser sig, at der ikke er tale om et psykisk problem, men at han rent faktisk ser døde mennesker.

Der er tale om en ganske fin film, og i hvert fald instruktøren M. Night Shyamalans bedste. For at dokumentere dette kan man blot se på de 9 film han har instrueret, og hvordan disse er vurderet på IMDb. Der er ingen tvivl omkring, at det er ved The Sixth Sense at Shyamalan peaker. Jeg har kun set et par af de andre, og disse er jeg ingenlunde begejstret over.

The Sixth Sense er ikke et mesterværk, men kan sagtens ses. Det er komisk at gense den, men man sidder alligevel med en følelse af, at børnepsykologen Malcoms manglende erkendelse af egen situation, virker alt for uægte, eller snarere urealistisk, hvis man kan bruge dette ord i denne sammenhæng.

Hvad der dog gør The Sixth Sense til en god film er, at den i bund og grund er utrolig simpel. Det er ikke kompleksiteten eller et højt plan, der gør filmen til hvad den er. Hvis man kan se bort fra, at man ikke tror på spøgelser og en 6. sans for en stund, kan man blive godt underholdt med denne film. Om filmen hører til på IMDbs top250 kan diskuteres, men ikke desto mindre er der tale om en film der sagtens kan ses.