Filmanmeldelse: Klovn: The Movie (2010)

Som skrevet ved en tidligere lejlighed, glædede jeg mig til at se Klovn: The Movie. Dette har jeg nu til min store skuffelse gjort, og jeg vil i denne anmeldelse redegøre for, hvorfor at jeg finder denne film alt for overvurderet.

Det er nok meget få danskere, om overhovedet nogen, der endnu ikke er bekendte med Klovn-universet i en eller anden forstand. De seks sæsoner der er lavet af serien er blevet sendt og genudsendt, og en stabil fanskare har købt alle sæsonerne på DVD. En yderligere introduktion til miljøet, konceptet, karaktererne m.v. synes derfor at være overflødig.

Klovn har vist sig at være en god pengemaskine, og som enhver der godt vil tjene lidt ekstra til dagen og vejen, skal man jo smede mens jernet er vamt, så vupti – Klovn: The Movie. Seriens succes krydret med en intensiv markedsføring, har da også gjort, at filmen er blevet den største danske filmsucces i 10 år.

Jeg har også, forinden at jeg så filmen, læst i blogindlæg, statusopdateringer på facebook, tweets på twitter, anmeldelser etc., at filmen er fantastisk og en must see-oplevelse. Dette synes jeg på ingen måde at filmen gør sig fortjent til at blive betegnet som.

Filmens grundidé er, at Casper gerne vil have fisse. Og Frank vil gerne bevise over for hans kæreste Mia, at han har de kvalifikationer det kræver, at være far. Casper arrangerer en kanotur der kan sikre ham, at hans lyster bliver tilfredsstillet. Dette harmonerer dog ikke så godt med Franks idé om, at tage hans nevø med. Nevøen kommer dog med, og fundamentet er lagt til en tur, der skal vise sig at være fuld af pinligheder.

Er Klovn: The Movie så en sjov og god film? Nææ. Der er tale om en tragikomedie for jubelidioter. Folk der sidder og krummer tæer til denne film og griner med, har ikke fattet noget som helst af, hvad der er god humor. Klovn: The Movie er for langt væk fra noget man på nogen måde kan relatere til. Så nej, jeg blev ikke forarget da jeg så filmen, fordi det var så åbenlyst latterligt, at man får associationer til nyere amerikanske ungdomskomedier, der heller ikke er sjove.

I Klovn er Frank Hvam og Casper Christensen kendisser. De er en del af den kreative klasse og mænger sig med andre kendte. Dette gør de da også i Klovn: The Movie, hvor at man bl.a. møder Jørgen Leth og Bent Fabricius-Bjerre. Lige så kendte at de er, lige så ukendte er Casper og Frank dog tilsyneladende i Klovn: The Movie. Og det fungerer sgu bare ikke. Måske er det road movie-konceptets skyld?

Da Frank og Casper blev interviewet omkring den sidste sæson af Klovn, udtalte de, at de havde taget alle deres ideer og proppet dem ind i den sidste sæson. Dette kan jeg godt bekræfte har været tilfældet, efter at have set Klovn: The Movie. Og de snakker sågar om at lave en 2’er!

Hvis du er ubegavet og har en forkærlighed for danske komedier i øjenhøjde, så skal du tage ind og se Klovn: The Movie. Hvis ikke, vil jeg hellere anbefale at du køber et par sæsoner af Larry Davids Curb Your Enthusiasm.