Filmanmeldelse: Julefrokosten (2009)

Dette er ikke kun en anmeldelse. Dette er også en advarsel. En advarsel mod at se Julefrokosten. Jeg håber at denne anmeldelse kan bidrage til, at færre mennesker i fremtiden vil vælge at se denne film. Uanset hvor meget man normalt er til genren eller danske film eller Blå mænd (2008) eller hvad man kan sammenligne denne film med, så vil denne skuffe dig. Tro mig.

Julefrokosten ramte biograferne ved juletid sidste år. Normalt når en film har været i biograferne for nogen tid, udkommer filmen på DVD. Det ville dog næppe give de store salgstal, hvis folk kunne købe Julefrokosten samtidig med at de byttede Converse Chuck Taylor All Star Slim Ox sko og diverse compilation musik-CD’er under januarudsalget, så derfor har man gjort klogt i, at vente lidt med DVD-udgivelsen. Nu er den her så, klar til at ligge under utallige danske juletræer som julegave den 24. december 2010.

Filmen tager sit afsæt i, at hovedpersonen Anders Bo (Thomas Voss*) får arbejde hos bilgiganten Mastodont (kan du fange symbolikken?). Her får han den opgave at han skal infiltrere konkurrenten, Holgers Auto, og stjæle deres kundekartotek, med henblik på at værkstedet så vil gå nedenom og hjem. Dette ramler sammen med Holgers Autos årlige julefrokost, hvorfor at Anders Bo selvfølgelig skal deltage i denne. Som en god dansk julefrokost normalt skal foregå, sker der en masse gak og løjer og ballade, som man som tilskuer skal grine af.

Mit største problem med filmen er at den prøver for meget. Humoren er for påtaget og flere af scenerne har karakter af amatørsketches lavet af jeg-ved-ikke-hvem. Der hersker ingen tvivl om, at filmen prøver og prøver og prøver på at være sjov, men det lykkedes sgu aldrig. Tværtimod. Ikke engang Mick Øgendahl, der lever af at være sjov, formår at sige eller gøre noget sjovt i løbet af filmen.

Filmen er instrueret af Rasmus Heide der også stod bag Blå mænd (2008). Højst sandsynligt grundet dennes store kommercielle succes, har han været i stand til at samle cremen af den danske skuespillerstab, til min store ærgrelse. Desuden skulle filmen angiveligt være en remake af Julefrokosten (1976), som jeg ikke har set, og på ingen måde har lyst til at se efter at jeg har set denne umådeligt dårlige lortefilm.

Oprindeligt var meningen, at jeg ville vurdere film på en skala fra 1 til 4. Dette er med Julefrokosten ændret til fra 0 til 4, hvor at Julefrokosten rammer bunden. Jeg kan ikke nævne så meget som én ting der gør denne film værd at se. Seriøst, intet!

* Bare rolig, jeg kender ham heller ikke. Han er dog den eneste relativt ukendte skuespiller der medvirker i filmen.