Filmanmeldelse: How to Train Your Dragon (2010)

Eller som den hedder på dansk: Sådan træner du din drage.

Denne film er dog ikke en manual til hvordan du skal træne din drage (hvis du da ellers overhovedet har sådan en). Denne film er en animationsfilm om forventninger. Forventninger der kan bunde i fordomme. Med andre ord en film om at den verden man møder, nødvendigvis ikke er fyldt med ondsindede fjender, med mindre det er ens (fordomsfulde) tilgang.

How to Train Your Dragon tager udgangspunkt i et vikingeby, der har én ydre fjende: drager. Sammenholdet i vikingesamfundet er da også bygget op omkring den ydre fjende og en idé om, at mændene bliver dragejægere. Hiccup, filmens hovedperson, går da også med en forventning om, at han skal blive en dragejæger ligesom hans maskuline og muskuløse far.

Dette går dog ikke helt efter planen. For det første fordi at Hiccup ikke lige frem har fysikken med sig og er lidt af en svækling. For det andet fordi at han finder og udvikler en ret alternativ strategi i forhold til mødet med drager, nemlig at lære at forstå dem. Hele vikingesamfundet må overbevises om, at det perspektiv de har haft på drager gennem generationer måske er forskruet og bygger på destruktive fordomme. En opgave der dog er lettere sagt end gjort.

Denne film er blot én blandt utallige animationsfilm der udgives i disse år. Jeg er en stor fan af mange af dem, da de fleste ofte har noget på hjerte og er af en virkelig høj standard. Dette gør da også, at mange af de film, at jeg sammenligner How to Train Your Dragon med, bare er bedre, men det gør ikke nødvendigvis denne film dårlig.

Historien i filmen er god, men er set bedre. Jeg så den ikke i 3-D, men det forekom mig åbenlyst, at filmoplevelsen ville have været kvalitativt bedre, hvis jeg havde haft et par 3D-briller på (og at filmen selvfølgelig var i 3D). I flere scener fornemmer man mere eller mindre, at det er 3D-oplevelsen der trækker plottet videre, og når man ser den i 2D, gør det bare, at oplevelsen ikke bliver helt den samme. Men det er stadig en rigtig god film!

Overordnet er det dog en fin fortælling og en ganske underholdende film, hvor jeg dog sad tilbage med en følelse af at føle mig lidt snydt for ikke at have set den i 3D. Lidt ligesom dem der så Avatar i 2D. Jeg kan desuden anbefale min gode kammerat Peters anmeldelse af denne film. Jeg kan som Peter også sagtens anbefale denne film, specielt til dem der har mulighed for at se den i 3D eller generelt er fan af animationsfilm for hele familien.