Hvornår kommer folketingsvalget? De politiske kommentatorers bud #2

Så er folketingsvalget udskrevet. For et par måneder siden gav de politiske kommentatorers deres bud på, hos Berlingske og/eller TV2, hvornår danskerne kunne forvente at skulle tage turen til stemmeurnerne. Mere præcist gav de politiske kommentatorer deres bud på en valgdag den 13. marts i år. Da vi nu kender den eksakte valgdato, kan vi også se nærmere på, hvor præcise de politiske kommentatorer var og hvem der var mest præcis.

Nedenstående figur viser hvor langt de respektive politiske kommentatorer var fra at ramme rigtigt. Den røde, stiplede linje er den 18. juni, hvor der som bekendt skal være valg. Jo længere væk punktet er fra denne linje, desto mere tog den pågældende politiske kommentator fejl. Jeg har desuden tilføjet et rødt areal, der viser to standardafgivelser (en på hver side af valgdatoen).

Der er tre forhold, der bør kommenteres her. For det første kan man se, at Hans Engell og Anders Langballe var de to kommentatorer, der gættede en dato tættest på valgdagen (5 dage fra). For det andet har det ikke så meget været et spørgsmål om at skulle gætte datoen, men mere om hvorvidt Helle Thorning-Schmidt ville udskrive valget før eller efter sommerferien. For det tredje kan vi se, at Peter Mogensen var ham der var længst fra at gætte rigtigt. (Indsæt selv en sjov bemærkning om, at Peter Mogensen ikke har den bedste track record.)

Hvad kan vi bruge ovenstående til? Ikke så meget. Der er intet der taler for, at Helle Thorning-Schmidt tilbage i marts vidste, hvornår hun ville udskrive valget, og der er intet der taler for, at vi derfor for fremtiden bør stole mere på Hans Engells forudsigelser end eksempelvis Troels Mylenbergs. Det ændrer dog ikke på, at det selvfølgelig er sjovt at samle op på, hvem der klarede sig bedst.